Un saqueig a les nostres profunditats / Un saqueo en nuestras profundidades

Raps, gallinetes, halibuts… Són algunes de les espècies que podem trobar a la peixateria de molts supermercats. Però si preguntem d’on vénen o amb quines arts han estat pescats, trobarem a algú que ens sàpiga respondre? I és que el seu etiquetatge encara deixa molt a desitjar i com a consumidors ens és molt difícil no contribuir a la destrucció dels oceans.

Una d’aquestes arts de pesca és la d’arrossegament de profunditat. Pesca que es porta a terme entre els 400 i els 2.000 metres i que consisteix en arrossegar, literalment, pel fons oceànic una gegantina xarxa ajudada d’una gran portam etàl·lica que no deixa res més que desolació al seu pas.

A més és un art molt poc selectiu ja que, de tot el que agafa, més del 80% és tirat per la borda per no ser el que es buscava o per no tenir interès comercial (és el que s’anomena descarts).

El passat dissabte 25 de juny els voluntaris de Greenpeace a Mallorca varem muntar una taula informativa al costat del Mercadona del carrer Blanquerna de Palma per conscienciar sobre aquest art poc selectiu i sens dubte destructiu.

Varem tenir bona acollida entre la gent; varen ser molts els que es van acostar a la taula. Molts creien que recollíem signatures per a que el carrer continuï sent pels vianants. Llavors, aprofitàvem per explicar per què estàvem allà, no sense abans posicionar-nos a favor de la peatonalització del carrer, és clar.

Diverses de les persones amb les que varem parlar ens van comentar que han vist de primera mà com a la nostra illa s’usa la pesca d’arrossegament de profunditat a la costa de la Serra de Tramuntana, recentment declarada Patrimoni de la Humanitat.

Un d’ells, fins i tot, havia estat pescant amb un d’aquests vaixells i ens va explicar que porten sofisticats aparells de localització que els permeten pescar en els mateixos llocs amb un marge d’error d’un metre. Que ha vist treure de tot del mar: roques enormes, excusats, carrets de la compra i, fins i tot, crancs gegants i potes (un tipus de calamar) que sí que són espècies que es venen habitualment però que, com no són el que anaven cercant, van ser tirats al mar de nou morts.

Li va cridar molt l’atenció quan un dels mariners va recollir una pepa i va dir: “és la tercera vegada que pescam aquesta pepa”, i la va tornar a llançar a la Mediterrània. Quantes vegades volen pescar a la pobra pepa?

I arribats a aquest punt segur que us pregunteu què puc fer jo per no ser còmplice d’aquesta destrucció? Són coses molt senzilles:

  • Evitar el consum d’espècies de profunditat (més informació).
  • Demanar al teu supermercat que deixi de vendre’ls fins que pugui garantir la seva pesca selectiva i sostenible.
  • Adquirir l’hàbit de preguntar sobre el mètode de pesca i triar aquells més selectius i sostenibles.
  • I unir-te a la mobilització en http://www.greenpeace.es/sosocéanos.

————————————————————

Rapes, gallinetas, fletanes… Son algunas de las especies que podemos encontrar en la pescadería de muchos supermercados. Pero si preguntamos de dónde vienen o con qué artes han sido pescados, ¿encontraremos a alguien que nos sepa responder? Y es que su etiquetado todavía deja mucho que desear y como consumidores no es muy difícil no contribuir a la destrucción de los océanos.

Una de estas artes de pesca es la de arrastre de profundidad. Pesca que se lleva a cabo entre los 400 y los 2.000 metros y que consiste en arrastrar, literalmente, por el fondo oceánico una gigantesca red ayudada de una gran puerta metálica que no deja nada más que desolación a su paso.

Además es un arte muy poco selectivo ya que, de todo lo que coge, más del 80% es tirado por la borda por no ser lo que se buscaba o por no tener interés comercial (es lo que se denomina descartes).

El pasado sábado 25 de junio los voluntarios de Greenpeace en Mallorca montamos una mesa informativa junto al Mercadona de la calle Blanquerna de Palma para concienciar sobre este arte poco selectivo y a todas luces destructivo.

Tuvimos buena acogida entre la gente; fueron muchos los que se acercaron a la mesa. Muchos creían que recogíamos firmas para que la calle siga siendo peatonal. Entonces, aprovechábamos para explicar porqué estábamos ahí, no sin antes posicionarnos a favor de la peatonalización de la calle, claro está.

Varias de las personas con las que hablamos nos comentaron que han visto de primera mano como en nuestra isla se usa la pesca de arrastre de profundidad en la costa de la Sierra de Tramuntana, recientemente declarada Patrimonio de la Humanidad.

Uno de ellos, incluso, había estado faenando con uno de esos barcos y nos explicó que llevan sofisticados aparatos de localización que les permiten faenar en los mismos lugares con un margen de error de un metro.

Que ha visto sacar de todo del mar: rocas enormes, retretes, carritos de la compra e, incluso, cangrejos gigantes y potas (un tipo de calamar) que sí que son especies que se venden habitualmente pero que, como no son lo que andaban buscando, fueron tirados al mar de nuevo muertos.

Le llamó mucho la atención cuando uno de los marineros recogió una muñeca y dijo: “es la tercera vez que pescamos esta muñeca”, y la volvió a lanzar al Mediterráneo. ¿Cuántas veces quieren pescar a la pobre muñeca?

Y llegados a este punto seguro que os preguntáis ¿qué puedo hacer yo para no ser cómplice de esta destrucción? Son cosas muy sencillas:

  • Evitar el consumo de especies de profundidad (Más información)
  • Pedir a tu supermercado que deje de venderlos hasta que pueda garantizar su pesca selectiva y sostenible.
  • Adquirir el hábito de preguntar sobre el método de pesca y elegir aquellos más selectivos y sostenibles.
  • I unirte a la movilización en http://www.greenpeace.es/sosocéanos.

Grupo local de Mallorca

Anuncios

Acerca de L@s Voluntari@s

Los voluntarios y voluntarias de Greenpeace España actúan
Esta entrada fue publicada en Baleares y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s