Estiuet Green

Estiu Green
 

Guaita, aquí tenim l’estiuet i les vacances i aparquem per unes poques setmanes a la resta de l’any i les seves tasques habituals: estudis, feina…voluntas? Bé, potser no hi hagi tantes activitats com de costum (tot i que mai se sap!) però com que el volunta predica amb l’exemple, allà on anem, també hi ha Estiu Green.

Molts i moltes acostumem a moure’ns a indrets més petits on ‘allò dels de Greenpeace’ arriba poquet, per més que a tot arreu arribi la internet. Bé… que no es tracta de muntar una taula informativa al bell mig de les festes patronals, aprofitant el descans entre el bingo i l’engegada de l’orquestra amb aquell Paquito el Chocolatero que fins i tot va sonar a la manifa antinuclear de juny. Però sí podem descobrir un bocí del gran univers Green al nostre entorn estiuenc.
 
I què millor que predicar amb l’exemple! Explica-li a la iaia això del reciclatge, un cop que t’hagi preguntat ‘què t’empesques tant de remenar a les escombraries’, que al cap i a la fi ells temps era temps ‘reciclaven’ les deixalles amb ajut de gallines i porcs i fins i tot alguna cosa acabava adobant l’hort, ¡que bens bons sabien després tomàquets i patates!

Quan ton oncle el pagès es planyi que les llavors d’ara ja no rendeixen com les d’abans i que la terra està fatal, i d’allò de les estacions ja ni en parlem, sempre pots comentar en un minutet què és un transgènic.

Aprofita l’aigua i enreda la canalla a veure qui renta més bé els plats sense rajar a aixeta oberta, que en això la iaia d’aliada t’anirà de perles, quan recordi com anaven a buscar aigua a la font i a fer bugada al safareig.

I que per anar d’excursió hi ha camins per caminar i veure boscos i camps, i al ‘colmado’ (que l’hiper queda tres pobles més enllà) també pots anar a peu i de pas fas gana, en comptes de respirar ‘eau de CO2’ i gastar petroli que a més, guaita, ho empastifa tot quan hi han vessaments (remember Prestige!)

I quan et surtin amb allò de ‘vet aquí que ja tenim l’ecologista amb el retorn a les cavernes’ sempre pots explicar que per tal de mantenir unes poques comoditats és molt sa recuperar els vells hàbits sostenibles d’estalvi de la iaia, perquè tot (els camps, els boscos, els oceans, el petroli, el clima) té un límit i abusant-ne, abusant-ne, doncs se’ns acabarà quan menys ens ho esperem i aleshores sí que anirem tots de cap a la caverna, sense possibilitat de marxa enrere.
 
Sempre podem informar i influir en el nostre entorn immediat, i no hi ha res com, un bon dia, descobrir que la iaia et destria les escombraries a cada contenidor de colorins, que el teu nebot va apagant els llums per tota la casa o que el teu venerable pare declara, sense embuts, que prefereix invertir en renovables i burxa el seu professor de la universitat per a la Tercera Edat amb aquell pregunta tan maligna: què en fareu, dels residus nuclears?
 
Feliç Estiu Green!
 
Sol, voluntària del Grup Local de Barcelona 
 
 __________________________________

Verano Green


 
Mira tú, aquí tenemos el veranito y las vacaciones y aparcamos por unas semanas el resto del año y sus tareas habituales: estudios, trabajo… voluntas? Bien, quizá no haya tantas actividades como de costumbre (aunque ¡nunca se sabe!) pero como el volunta predica con el ejemplo vayamos donde vayamos, también hay Verano Green.

Muchos y muchas solemos desplazarnos a lugares más pequeños donde ‘eso de los de Greenpeace’ llega poco, por más que a todas partes llegue la internete. Bueno… que no se trata de montar una mesa informativa en plenas fiestas patronales, aprovechando el descanso entre el bingo y el arranque de la orquesta con ese Paquito el Chocolatero que hasta sonó en la manifa antinuclear de junio. Pero sí podemos descubrir algo del gran universo Green a nuestro entorno veraniego.

Y qué mejor que predicar con el ejemplo! Explícale a la abuelica lo del reciclaje, después de que te haya preguntado ‘qué andas revolviendo tú con la basura’, que a fin de cuentas ellos, tiempo ha, ‘reciclaban’ las sobras con ayuda de gallinas y gorrinos y hasta algo acababa abonando el huerto, ¡y qué buenos sabían después tomates y patatas!

Cuando tu tío el campesino se queje de que las semillas de hoy ya no cunden como las de antes y que la tierra está fatal, y lo de las estaciones ya ni te cuento, siempre puedes comentar en un minuto de qué es un transgénico.

Aprovecha el agua y enreda a los críos a ver quién lava mejor los platos sin el grifo abierto a placer, que en eso la abuela de aliada te irá de maravilla, recordando aquello de que iba a por agua a la fuente y a limpiar la ropa al lavadero.

Y que para ir de excursión hay caminos para andar y ver bosques y campos, y a la tienda (que el hiper queda tres pueblos p’allá) también puedes ir a pie y de paso haces hambre, en vez de respirar ‘eau de CO2′ y gastar petróleo que, además, fíjate tú, lo pringa todo cuando hay vertidos (remember Prestige!).

Y cuando te salgan con aquello de que “ya salió el ecologista con el retorno a las cavernas’ siempre puedes explicar que para mantener unas pocas comodidades es muy sano recuperar los viejos hábitos sostenibles de ahorro de la abuela, porque todo (los campos, los bosques, los océanos, el petróleo, el clima) tiene un límite y abusando, abusando, pues se acabará el día menos pensado y entonces sí iremos todos de cabeza a la caverna, sin posibilidad de marcha atrás.
 
Siempre podemos informar e influir en nuestro entorno inmediato y, un buen día, descubres que la abuela te separa la basura en cada contenedor de colorines, tu sobrino va apagando las luces de la casa o que tu venerable padre declara sin rubor que prefiere invertir en renovables y pica a su profesor de la universidad para la Tecera Edad con esa maligna pregunta: ¿qué vais a hacer con los residuos nucleares?
 
Feliz Verano Green!
Sol, Voluntaria del Grupo Local de Barcelona

Anuncios

Acerca de L@s Voluntari@s

Los voluntarios y voluntarias de Greenpeace España actúan
Esta entrada fue publicada en Catalunya. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s