Incendis forestals a les Illes Balears / Incendios forestales en las Islas Baleares

Incendis forestals a les Illes Balears

Quina temporada que duim! Esteim encara al juliol i queda molt d’estiu per davant, però les xifres de bosc, garriga i zones cultivades ja arrasades per les flames donen por. El 2011 ja és el pitjor dels darrers 20 anys en hectàrees calcinades pel foc.

Segons dades del Govern Balear, el número de sinistres fins el 18 de juliol és de 55, incloent conats d’incendi (menys d’una hectàrea cremada) i incendis forestals pròpiament dits, amb una superfície afectada de 2.161 hectàreas (1ha = 10.000 m2).

Aquesta elevada incidència s’explica per les dues causes principals següents:
Boscos molts secs com a conseqüència d’una primavera escassa de pluges, el combustible té un percentatge d’humitat baix.
Coincidència de conats i negligències en dies de perill extrem (fort vent, elevades temperatures, etc.) el que ha agreujat les conseqüències de molts d’aquests incendis.
La gran majoria d’incidents són perfectament evitables perquè es produeixen per negligències humanes, però malauradament també tenim intencionats.

Per això, es fa molt necessari recordar la normativa vigent per a la prevenció de qualsevol tipus d’incendi:
Durant l’època de màxim perill (establert de l’1 de maig al 15 d’octubre) està prohibit:

fer foc en qualsevol terreny forestal i a les àrees contigües (fins a 500 metres de distància), la crema de pastures permanents, tirar objectes inflamables, impedir o dificultar el pas per la servitud d’ús als serveis de prevenció i extinció, llençar o abandonar qualsevol tipus de residu o material combustible, etc.

Igualment, els habitatges situats en terrenys forestals, han d’estar dotats de franges de seguretat (50 metres d’amplada lliure de residus i vegetació), mesures d’autoprotecció, etc.

Mesures en cas que l’incendi forestal s’hagi iniciat, cridar sempre al servei d’emergències 112:
Al bosc: és necessari mantenir la calma i si esteu en grup no dispersar-se, no fugir vessant amunt si l’incendi puja, intentar cercar un clar o passar a la zona cremada, no refugiar-se en coves ni en forats on es pot acumular el fum; per poder respirar millor es pot mullar un mocador o alguna cosa semblant per protegir nas i boca.
A casa: no s’ha d’abandonar la casa si no hi ha ordre d’evacuació, pot ser el lloc més segur; s’han de deixar les barreres de la finca obertes; convé tancar portes i finestres, i tapar les entrades d’aire amb draps humits; s’han de desconnectar els subministraments de gas butà, natural, gasoil, etc.
Al cotxe: no abandonar el vehicle, el risc d’explosió dels dipòsits de combustible és inferior al risc de ser cremat o ofegat pel fum, no conduir a través del fum dens; s’han d’encendre els llums de posició i apagar el motor, tancar les finestres i entrades d’aire; estira’t al terra del vehicle i tapa’t amb roba tota la pell; continuar al cotxe fins que el front principal hagi passat.

Esperem que aquest any 2011 no continuï amb la mala ratxa i que no sigui recordat per un dels pitjors de la història en incendis forestals. Hem de gaudir dels nostres meravellosos boscos amb sentit comú.

Andrés Chillón, voluntario de Greenpeace Mallorca.
__________________________________________________________________________________________

Incendios forestales en las Islas Baleares

¡Vaya temporada que llevamos! Estamos todavía en julio y queda mucho verano por delante, pero las cifras de bosque, garriga y zonas cultivadas ya arrasadas por las llamas dan miedo. El 2011 ya es el peor de los últimos 20 años en hectáreas calcinadas por el fuego.

Según datos del Govern Balear, el número de siniestros hasta el 18 de julio es de 55, incluyendo conatos de incendio (menos de una hectárea quemada) e incendios forestales propiamente dichos, con una superficie afectada de 2.161 hectáreas (1ha = 10.000 m2).

Esta elevada incidencia se explica por las dos causas principales siguientes:
– Bosques muy secos como consecuencia de una primavera escasa de lluvias, el combustible tiene un porcentaje de humedad bajo.
– Coincidencia de conatos y negligencias en días de peligro extremo (fuerte viento, elevadas temperaturas, etc.) lo que ha agravado las consecuencias de muchos de estos incendios.
La gran mayoría de incidentes son perfectamente evitables porque se producen por negligencias humanas, pero desgraciadamente también tenemos intencionados.

Por ello, se hace muy necesario recordar la normativa vigente para la prevención de cualquier tipo de incendio:
Durante la época de máximo peligro (establecido del 1 de mayo al 15 de octubre) está prohibido: hacer fuego en cualquier terreno forestal y en las áreas contiguas (hasta 500 metros de distancia), la quema de pastos permanentes, tirar objetos inflamables, impedir o dificultar el paso por la servidumbre de uso a los servicios de prevención y extinción, tirar o abandonar cualquier tipo de residuo o material combustible, etc.
Igualmente, las viviendas situadas en terrenos forestales, tienen que estar dotadas de franjas de seguridad (50 metros de anchura libre de residuos y vegetación), medidas de autoprotección, etc.

Medidas en caso de que el incendio forestal se haya iniciado, llamar siempre al servicio de emergencias 112:
– En el bosque: hay que mantener la calma y si estáis en grupo no dispersaros; no huir ladera arriba si el incendio sube, intentar buscar un claro o pasar a la zona quemada; no refugiarse en cuevas ni en hoyos donde se puede acumular el humo; para poder respirar mejor se puede mojar un pañuelo o algo parecido para proteger nariz y boca.
– En casa: no se tiene que abandonar la casa si no hay orden de evacuación, puede ser el lugar más seguro; hay que dejar las barreras de la finca abiertas; conviene cerrar puertas y ventanas, y tapar las entradas de aire con trapos húmedos; se tiene que desconectar los suministros de gas butano, natural, gasoil, etc.
– En el coche: no abandonar el vehículo, el riesgo de explosión de los depósitos de combustible es inferior al riesgo de ser quemado o ahogado por el humo; no conducir a través del humo denso; se tienen que encender las luces de posición y apagar el motor; cerrar las ventanas y entradas de aire; estírate en el suelo del vehículo y tápate con ropa toda la piel; continuar en el coche hasta que el frente principal haya pasado.

Esperemos que este año 2011 no continúe con la mala racha y que no sea recordado por uno de los peores de la historia en incendios forestales. Tenemos que disfrutar de nuestros maravillosos bosques con sentido común.

Andrés Chillón, voluntari de Greenpeace Mallorca.


____________________________________________________________________________________

Anuncios

Acerca de L@s Voluntari@s

Los voluntarios y voluntarias de Greenpeace España actúan
Esta entrada fue publicada en Baleares. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s