Ascó i els avions comercials / Ascó y los aviones comerciales

Acabo de llegir el comunicat de premsa de Greenpeace en el qual denuncia que les centrals nuclears espanyoles no podrien resistir l’impacte d’un avió comercial i estic convençut que es podria dir més alt, però no pas més clar.

La humanitat ja porta diverses catàstrofes causades per centrals nuclears, dues d’elles d’impacte mundial: Txernòbil i Fukushima. En aquest dos casos les conseqüències han estat devastadores: milers de desplaçats, milers de morts tant per l’accident en sí com per la radiació posterior, zones de seguretat de radis de 30 km al voltant dels edificis afectats, economies locals enfonsades per sempre més, ecosistemes irrecuperables, etc.


El temps i la distància aconsegueixen que aquestes desgràcies semblin d’un altre planeta, però no és així, van passar al nostre. I el que és pitjor: pot tornar a passar en qualsevol moment i a qualsevol lloc. Hi ha més de 400 centrals nuclears escampades per tot el món i cap d’elles està lliure de patir un contratemps d’aquesta magnitud. Totes estan exposades a una errada humana, a la força de la natura o a l’acció malintencionada de l’ésser humà.

Torno llegir el comunicat i m’esgarrifo… Em poso a imaginar que un avió s’estavella contra la central nuclear d’Ascó. Unes 16.000 persones de les poblacions veïnes (Ascó, Flix, Mora d’Ebre, Mora la Nova, Riba-roja d’Ebre, etc.) no podrien tornar a casa seva… La Costa Daurada desapareixeria per sempre més… amb l’impacte econòmic que això suposaria… Els parcs naturals del Montsant i dels Ports ferits de mort, amb la gran biodiversitat que presenten…

Tot això em fa pensar allò que tots hem dit alguna vegada: “Sóc molt bon conductor, mai he tingut cap accident de cotxe”. Fins que algun dia tens un ensurt que, per sort, acostuma a ser petit i sense conseqüències greus, però suficient per fer-te adonar de la fragilitat del teu entorn. I és per aquest motiu que em reafirmo en que està suficientment demostrat que la energia nuclear és perillosa i bruta; que els beneficis que genera no compensen en absolut els riscos que comporta; i que només els interessos d’uns quants empresaris i polítics manté aquesta línia energètica encara en funcionament… Hi ha alternatives en les energies renovables.

Diguem prou!

Miguel Jiménez

Acabo de leer el comunicado de prensa de Greenpeace en el que denuncia que las centrales nucleares españolas no podrían resistir el impacto de un avión comercial y estoy convencido de que se podría decir más alto, pero no más claro.

La humanidad lleva ya dos catástrofes causadas por centrales nucleares: Chernóbil y Fukushima. En los dos casos las consecuencias han sido devastadoras: miles de desplazados de su propio hogar, miles de muertos tanto por el accidente en si como por la radiación posterior, zonas de seguridad de radios de 30 km alrededor de los edificios afectados, economías locales hundidas para siempre jamás, ecosistemas irrecuperables, etc.

El tiempo y la distancia hacen que estas desgracias parezcan de otro planeta, pero no es así, sucedieron en el nuestro. Y lo que es peor: puede volver a pasar en cualquier momento y en cualquier lugar. Hay más de 400 centrales nucleares repartidas por todo el mundo y ninguna de ellas está libre de sufrir un percance de esta magnitud. Todas están expuestas a un fallo humano, a la fuerza de la madre naturaleza o a la acción malintencionada del ser humano.

Vuelvo leer el comunicado y me estremezco… Imagino que un avión se estrella contra la central nuclear de Ascó. Unas 16.000 personas de las poblaciones vecinas (Ascó, Flix, Mora d’Ebre, Mora la Nova, Riba-roja d’Ebre, etc.) no podrían volver a casa … La Costa Dorada desaparecería para siempre … con el impacto económico que ello supondría … Los parques naturales del Montsant y de Ports heridos de muerte, con la gran biodiversidad que presentan…

Todo esto me hace pensar lo que todos hemos dicho alguna vez: “Soy muy buen conductor, nunca he tenido ningún accidente de coche”. Hasta que algún día tienes un susto que, por suerte, suele ser pequeño y sin consecuencias graves, pero suficiente para que te des cuenta de la fragilidad de tu entorno. Y es por este motivo que me reafirmo en que está suficientemente demostrado que la energía nuclear es peligrosa y sucia, que los beneficios que genera no compensan en absoluto los riesgos que conlleva, y que sólo los intereses de unos cuantos empresarios y políticos mantienen esta línea energética aún en funcionamiento… Hay alternativas en las energías renovables.

¡Digamos basta!

Miguel Jiménez

Anuncios

Acerca de L@s Voluntari@s

Los voluntarios y voluntarias de Greenpeace España actúan
Esta entrada fue publicada en Catalunya, Greenpeace España. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s